ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν προκάλουν παρενέργειες στην στεφανιαία μικροκυκλοφορία

 

Σύμφωνα με την ερεύνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη αρνητική δράση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην μικροκυκλοφορία αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγως ανησυχίας σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι η χρήση τους, καθώς τα αποτελέσματα απο μελέτες χρόνων που πραγματοποιήθηκαν θα προκύψουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Άλλη μια έρευνα έρχεται να ισχυροποιήση τα δεδομένα που αναφέρουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ειναι σαφώς πιο ασφαλής και έχουν μικρότερο βλαπτικό παράγοντα από τα παραδοσιακά τσιγάρα ανέφερε ο Dr Κωνσταντίνος Φαρσαλινός σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία το 2013. Η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά από την χρήση του από τους καταναλωτές με την πάροδο των χρόνων πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

ηλεκτρονικο τσιγαρο καρδια

 

Ο κύριος Φαρσαλινός σε συνάντηση της ESC που πργαματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μέλετης σχετικά με την οποία έγινε σύγκριση της αρνητικής δράσης του electronic cigarette στην σωστή λειτουργία της αριστερής κοιλίας, της καρδιακής παροχής και της αρτηριακής πιέσης σε 40 διαφορετικούς ασθενείς.

 

Σε συνάντηση που έγινε φέτος, ο δρ Φαρσαλινός παρουσίασε τα αποτελέσματα ανάλυσης 60 ανθρώπων ελένχοντας την στεφανιαία εφεδρεία ταχυτήτων ροής (CFVR) καθώς και το δείκτη στεφανιαίας αγγειακής αντίστασης (CVRI). Η πρώτη ομάδα αποτελούταν από 30  καπνιστές.Αφού τους δόθηκε να καπνίσουν 2 τσιγάρα και έμειναν σε αναμονή 20-30 λεπτών μετρήθηκε η απάντηση χορήγησης αδενοσίνης. Το ίδιο πραγματοποιήθηκε μετά απο χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Στην δεύτερη ομάδα έλαβαν μέρος άνθρωποι που είχαν να καπνίσουν ένα μήνα,πραγματοποίησαν τις ίδιες εξετάσεις μετά απο χρήση του e-cig και αναμόνης 20-30 λεπτών. Η εξέταση των επιπέδων της καρβοξυλαιμοσφαιρίνης χρησιμοποιήθηκε για την επιβεβαίωση του ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τσιγάρα.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο dr. Φρσαλινός απέδειξε πως οι τιμές στα CFVR και CVRI δεν άλλαξαν μετά από την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και στις δύο ομάδες που έλαβαν μέρος. Αντίθετα μετά το κάπνισμα δύο τσιγάρων οι καπνιστές παρουσίασαν ελλάτωση του CFVR (p<0.001) σε ποσοστό 16% και σε ποσοστό 19% ελλάτωση στο CVRI (p<0.001)

 

Ελλάτωση επικινδυνότητας ?

 

Ο δρ Φαρσαλινός τόνισε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αναφέρετε σε όλους αλλά στους καπνιστές με σκοπό την μείωση ή ακόμα και την διακοπή του καπνίσματος.

 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν είναι μια νέα συνήθεια αλλά ενας διαφορετικός τρόπος καπνίσματος

 

Παραδέχθηκε οτί υπάρχει εκπομπή μικρών δόσεων ουσιών με κάποια επικινδυνότητα χωρίς να συμπεριλαμβάνει την νικοτίνη. Παραδέχθηκε ακόμα την ύπαρξη φορμαλδεΰδης και ακρολείνης. Υπάρχει παραγωγή τους την στιγμή της θέρμανσης καθώς και της εξάτμισης, επομένως δεν εμπεριέχονται στον υγρό αλλά βρίκονται μέσα στον ατμό. Το ποσοστό τους όμως είναι 400 φορές μικρότερο από το ποσοστό που εμπεριέχεται στα τσιγάρα. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα με τις νιτροζαμίνες, που βρίσκονται σε ποσοστό 500-1000 φορές μικροτέρο σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα καπνού.

 

Αυτές οι ουσιές είναι σε πολύ μικρές ποσότητες  οπότε πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος για επιπλοκές με την πάροδο των χρόνων. Μπορούμε να αναφέρουμε σχέδον με σιγουριά ότι είναι μικρότερης επικινδυνότητας και οι καπνίστες θα είχαν μεγαλύτερο όφελος αν αντικαθιστούσαν τα παραδοσιακά τσιγάρα με ηλεκτρονικά τσιγάρα σε πέριπτωση που αδυνατούσαν να κόψουν το κάπνισμα με μια διαφορετική μεθοδο.

 

 

Tα αποτελέσματα θα έρθουν με τον χρόνο

 

Πρέπει να περιμένουμε και θα δούμε τα αποτελέσματα με το πέρασμα του χρόνου ανέφεραν οι πρόεδροι της συνεδρίας. Τα προϊόντα αυτά εχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα, δεν έχουμε αρκετά στοιχεία και δεν έχει γίνει έλεγχος από την FDA πρόσθεσε η δρ Erika Sivarajan Froelicher από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίκο. Τόνισε επίσης πως το κάπνισμα αποτελεί μεγάλο προβληματισμό, το ηλεκτρονικο τσιγαρο δείχνει να είναι μια διαφορετική λύση στη περίπτωση που χρησιμοποιηθεί σαν βοήθεια για την επίλυση του προβλήματος και όχι για την αντικατάσταση του τσιγάρου.

 

Εκείνο που της άρεσε στην χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η διαφορετικότητα του σε σχέση με τους διάφορους τρόπους προσέγγισης για την διακοπή του καπνίσματος είναι ότι τα e-cigs μοιάζουν αρκέτα με την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος ή όπως χαρακτηριστικά τόνισε το χαρακτηριστικό του να χρησιμοποιείς κάτι που να μπορείς να το εισπνέεις.

 

Συνέχισε αναφέροντας το γεγονός πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων συνδυάζοντας το με το γεγονός ότι βοήθησε πολλούς ανθρώπους για να κόψουν το κάπνισμα.

 

Ισχυρότερη ήταν η άποψη του Dr Chen Chen-Huan από το Πανεπιστήμιο Yang-Ming της Ταιπέχ δίνοντας έμφαση στην έρευνα του Φαρσαλινού αναφέροντας πως από τότε που σχεδιάστηκε δεν μετρούσε την μικροκυκλοφοριακή απάντηση με την χρησιμοποίηση του electronic cigarette. Ο Δρ Φαρσαλινός απάντησε πως δεν έκανε την συγκεκριμένη μέτρηση με σκοπό αποφύγει την μέτρηση της νικοτήνης. Ο Chen-Huan ανέφερε την σημαντικότητα του θέματος και πως πρέπει να είναι πολυ προσεχτικοί καθώς το συγκεκριμένο γεγονός μπορει να κρύβει σοβαρούς κινδύνους. Το e-cig βοήθα στην μείωση των κινδύνων αλλά θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Η έρευνα υποστηρίζει ότι το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν επιβαρύνει την μικροκυκλοφορία ούτε  την στεφανιαία κυκλοφορία, αλλά δεν μπορεί να είμαι απόλυτα βέβαιος για τα αποτελέσματα καθώς το δείγμα ήταν μικρό και δεν μετρήθηκαν τα πρωτα λεπτά του καπνίσματος. Φοβάμαι σε περίπτωση που ο κόσμος το θεωρήσει σαν ασφαλές προϊόν, ξεκινήσουν την χρήση του άνθρωποι που δεν ανήκουν στη κατηγορία των καπνιστών.

 

Στην συνέχεια της συνεδρίας ο δρ Φαρσαλινός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι 5-6 εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα μετά από μερικούς μήνες αν και οι ερευνητές δεν ζητούσαν εθελοντές που θα συμμετείχαν σε έρευνα για την διακοπή του καπνίσματος. Συμφώνησε στο γεγονός οτι η γνώση για τον ρόλο του e-cig στο κόψιμο του τσιγάρου αποτελεί κλειδί στην κατανόηση του συγκεκριμένου πεδίου.

 

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων (http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=735)

 

 

 

Διαβάστε Τί Είναι Τα Υγρά Αναπλήρωσης