To ηλεκτρονικο τσιγαρο κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές σύμφωνα με έρευνα του Euronews

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο έχει πρωτόγνωρη εξάπλωση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή αλλιώς electronic cigarette πραγματοποιείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στις χωρές τις Ευρώπης το έχουν αποκτήσει πάνω απο εφτά εκατομμύρια καπνιστές, πραγματοποιώντας προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο καπνίσματος, και χαρακτηρίζεται από την απουσία της πίσσας και των βλαβερών ουσιών που περιέχουν τα κοινά τσιγάρα καπνού.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός καπνιστή από την Γαλλία είχε πραγματοποιήσει 4-5 προσπάθειες να διακόψει το κάπνισμα πριν να εφευρεθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αφού έκανε χρήση του electronic cigarette κατάφερε να το κόψει μετά από λίγες μέρες.

Η υπόσχεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι να δώσει ένα τέλος στην άσχημη αυτή συνήθεια. Οι ειδικοί τονίζουν πως ένας στους δύο καπνιστές καταλήγουν νεκροί εξαιτίας του τσιγάρου.

Ο γιατρός Φιλίπ Πρεσλέ έχει κάνει διατριβή στις επιπτώσεις που επιφέρει το κάπνισμα. Πραγματοποιήθηκε κίνηση καθοδηγούμενη απο τον Φιλίπ Πρεσλέ η οποία υπογράφθηκε απο εκατό γιατρούς. Η κίνηση αυτή υπστηρίζει την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σαν ένα διαφορετικό τρόπο καπνίσματος.

ηλεκτρονικο τσιγαρο μελετη euronews

<<Με την χρήση του electronic cigarette πραγματοποιήθηκε η εξάλειψη τριών συστατικών που είναι δηλητηριώδη και αποτελούν βασικά συστατικά του παραδοσιακού τσιγάρου. Αυτα έιναι η πίσσα και το CO (μονοξείδιο του άνθρακα) καθώς και κάποια σωμματίδια που προκαλούν καρκίνο και καρδιακές προσβολές>> ανέφερε ο Φιλίπ Πρεσλέ. Η συνήθη ερώτηση είναι αν εμπεριέχεται μέσα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο κάποιο συστατικό που να είναι επιβλαβές για την υγεία. Το χαρακτήρισε <<αστείο και έθεσε μια σύγκριση ανάμεσα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στα άλλα είδη καπνού σε σχέση με την επικινδυνότητα που έχουν. Σε περίπτωση που τοποθετήσουμε στο ένα μέρος το τσιγάρο και δίπλα το αλκοόλ καθώς και το λίπος που παίρνουμε από τα γλυκά για παράδειγμα τότε το e-cig θα πρέπει να το τοποθετήσουμε  κοντά στα φρούτα και τα λαχανικά. Ο κίνδυνος είναι πραγματικά ελάχιστος. Ο κίνδυνος είναι τέτοιος που μπρούμε να τον συγκρίνουμε με τα λαχανικά που περιέχουν φυτοφάρμακα>> τόνισε ο Φιλίπ Πρεσλέ.

Η Επιτροπή της Ευρώπης ακόμα και μετά απο την υποστήριξη των γιατρών παρουσιάζει δισταγμό για τον θεσπισμό νόμων που σχετίζονται με το μέλλον του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Αφού αποτελεί προϊόν της καπνοβιομηχανίας, είναι αναγκαία η απαγόρευση του σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 χρονών. Υφίσταται επίσης  λόγος για μεγαλύτερη φορολογία ακόμα και αν η τιμή του φθάνει στο ένα πέμπτο της τιμής του τσιγάρου.

Ένας μακροχρόνιος καπνιστής ο Μισέλ Σελεμενσκί δοκίμασε το ηλεκτρονικό τσιγάρο και σχολίασε: <<Είμαι καπνιστής για σαράντα χρόνια και έχω προσπαθήσει τα πάντα όπως επιθέματα, τσίχλες κ.α. Αποτέλεσμα ήταν να ξαναρχίζω το κάπνισμα καθώς αναζητούσα την άισθηση του να κρατώ ένα τσιγάρο στο χέρι μου καθώς και την γεύση που είχε. Μου είχε λείψει αυτή η γεύση, μου είχε λείψει ο καπνός. Όσο για την άποψη μου σχετικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είμαι εντυπωσιασμένος. Αισθάνομαι ότι ξαναβρήκα σε μικρό χρονικό διάστημα την χαμένη μου αυτή απόλαυση. Μπορεί να μην υπάρχει ούτε ο καπνός ούτε η μυρωδία του τσιγάρου αλλά αποτελεί ένα διαφορετικο τρόπο καπνίσματος>> τόνισε τελειώνοντας ο Μισέλ Σελεμενσκί.

Παρόμοια σχόλια αναφέρονται συνέχεια. Η προώθηση όμως καθώς και η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει περιοριστεί από την εντολή της Κομισιόν.

Κατηγορούν το προϊόν εξαιτίας στην έλλειψη στοιχείων για το περιεχόμενο του. Αυτός είναι ο νόμος που αφορά την προφύλαξη. <<Εμείς δεν επικαλεστήκαμε ποτέ αυτο το νόμο όσο αφορά το παραδοσιακό τσιγάρο. Εκείνοι γιατι να τον χρησιμοποιούν ενάντια στο ηλεκτρονικό τσιγάρο;>> αναφέρει ο ο Σαλβατόρε Αντάμο που είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης που σχετίζεται με την πωληση των ηλεκρονικών τσιγάρων. Συνεχίζει λέγοντας πως <<κατηγορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο την στιγμή που ο κόσμος εχεί αντίθετη άποψη. Ποιός ο λόγος να κατηγορούμε ένα προϊόν που ακόμα και οι γιατροί αναφέρουν το πόσο πιο ασφαλές είναι από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Όσοι υποστηρίζουν το ηλεκρονικό τσιγάρο πιστεύουν πως οι βιομηχανίες των τσιγάρων και των φαρμάκων ασκούν πιέσεις και πως αυτό είναι το πραγματικό αίτιο.>>

Αναφορικά ο αριθμός των καταστημάτων που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει μεγαλώσει απο τριακόσια σε χίλια πεντακόσια μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Ο επικεφαλής του γραφείου που σχετίζεται με την πρόληψη του καπνίσματος αναφέρει πως <<το αληθινό πρόβλημα της Επιτροπής της Ευρώπης είναι η έλλειψη στοιχείων για τις επιπτώσεις του e-cig μετά από μεγάλο χρονικό διαστημα.>> Συγκεκριμένα τόνισε πώς <<η οδηγία σχετίζεται με την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου προϊόντος. Το πρόβλημα όμως αυτό είναι αμελητέο.>>

Μια μικρή ανακεφαλαίωση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

<<Το κάπνισμα είναι σαν να οδηγεί κάποιος στο αντίθετο ρεύμα ενός αυτοκινητόδρομου. Το να χρησιμοποιείς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σαν να πηγαίνεις  σε ένα δρομο με όριο ταχύτητας 130 km και εσύ να φθάνεις τα 140 km. Εάν οδηγούσαν όλοι έτσι ο αριθμός ατυχημάτων θα ήταν αισθητά μεγαλύτερος. Σε σύγκριση όμως με το να οδηγεί κάποιος στο αντίθετο ρεύμα ενός αυτοκινητόδρομου και στο να οδηγεί σε ένα δρομο με όριο ταχύτητας 130 km με 140km, η διαφορά στην κινδυνολογία είναι τεράστια>> ήταν το σχόλιο του.

Ο Σεμπαστιάν Μπουνιόλ  είναι ένας από τους ανθρώπους που βοήθησε στην ίδρυση της ένωσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πιστεύει πως πρέπει να θεσπιστούν νόμοι για το electronic cigarette, αλλά εκφράζει την ανησυχία του ότι οι Βρυξέλλες θα τοποθέτησουν αρκετά εμπόδια με σκοπό να πείσουν τον κόσμο πως το νέο προϊον δεν βοηθά στην διακοπή του καπνίσματος.

Θεωρεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρείαζεται να αποτελεί μέρος της εντολής της ΕΕ όσον αφορά το κάπνισμα, αφού εκείνο δεν αποτελείται από καπνό. Εκείνος έχει σταματήσει το κάπνισμα για περισσότερο απο έναν χρόνο και ανφέρει: <<Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ειναι μια σχετικά απλή εφεύρεση η οποία δημιουργήθηκε από τεχνίτες, μικρούς παραγωγούς και τέλος τους ίδιους τους χρήστες. Δεν δημιουργήθηκε από κάποια πολυεθνική η οποία πραγματοποίσε έρευνες χρόνων.>> Χαρακτηρίζει σαν <<μία αυθόρμητη πορσπάθεια την δημιουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Υπήρχε δισπιστία τόσο από φαρμακοβιομηχανίες όσο και από τις βιομηχανίες καπνού όταν πρωτοκυκλοφόρησε το νέο αυτό προϊόν. Κανείς δεν το υπερασπιζόταν>> τόνισε ο Σεμπαστιάν Μπουνιόλ.

Η βιομηχανία για την δημιουργία του προϊόντος έφθασε τα 500.000.000 ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από τα 91.000.000.000 ευρώ που φθάνουν οι βιομηχανίες των καπνικών ειδών.

Στην χώρα της Γαλλίας οι ιδιωκτήτες καταστημάτων που ασχολούνται με την πώληση τσιγάρων αναφέρουν ότι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την εντολή της επιτροπής της Ευρώπης που αφορά τον καπνό. Το εμπόριο των τσιγάρων έχει αυξηθεί στα σύνορα καθώς έχει αυξηθεί η τιμή τους στην αγορά εξαιτίας της νομοθεσίας που έχει θεσπιστεί.

<<Το λαθρεμπόριο βοηθάται από την αύξηση της φορολογίας>> τονίζει ο Σιρίλ Γκέγκε. Αναφέρεται στην επικράτηση του νέου προϊόντος με την πάροδο του χρόνου, καθώς η τιμή του είναι σε ποσοστό 1/5 μικρότερη από εκείνη του παραδοσιακού τσιγάρου.

Αναφέρει πως ο συγκεκριμένος τομέας πρόσπαθεί να αποκτήσει τα δικαίωματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει νικοτίνη, επείδη προς το παρών οι εταιρίες που ασχολούνται με την πώληση των ειδών καπνίσματος έχουν τό μονοπώλιο σαν προνόμιο τους. Τα τσιγάρα που γνωρίζουμε σήμερα θα είναι τελείως διαφορετικά σε μία δεκαετία. Η αξιολόγηση τους και η αναβάθμιση τους θα πρέπει να γίνετε με διαφορετικό τρόπο πρόσθεσε. Το συγκεκριμένο προϊόν που δημιουργήθηκε στην Κίνα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον τών καταναλωτών με αποτέλσμα την προσπάθεια των καπνοβιομηχανιών να δημιουργήσουν τσιγάρα με μικρότερη κινδυνολογία, ξοδεύοντας χρημάτα σε έρευνες με σκοπό να καταφέρουν να φθάσουν στον στόχο τους. Για να το καταφέρουν πρέπει να μειώσουν τους κινδύνους που αφορούν την υγεία διατηρώντας την απόλαυση του καπνίσματος τόνισε ο Σιρίλ Γκεγκέ.

Πόσο ικάνο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο να βοηθήσει στην διακοπή του καπνίσματος;

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μόνο ένας στους είκοσι καταφέρνουν να κόψουν το κάπνσιμα.

Το μεγάλυτερο ποσόστο συνεχίζει την χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ελλατώνοντας το παραδοσιακό τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αφορά όλο τον κόσμο τονίζει η Πασκάλ Πικάρ που το χρησιμοποιήσε για περισσότερο από ένα χρόνο χώρις να δει κάποιο αποτέλεσμα.

Πιστεύω πως δεν θα ήθελα να σταματήσω το κάπνισμα ανέφερε. Το τσιγάρο είναι κάτι που το απολαμβάνω. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που δεν θέλω να το κόψω. Εκείνο που πρέπει να μας ανυσηχεί είναι οι νέοι και οι έφηβοι. Μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δεν υπήρχε ο χρόνος να προχωρήσουμε σε μελέτες που θα μας έδειχναν αν είναι πηγή κινδύνων για την υγεία μας όπως αποτελεί το τσιγάρο. Οτάν ξεκινησα το κάπνισμα δεν ξέραμε τους κινδύνους που προξένευε αναλύει η καπνίστρια.

Ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα χρησιμοποιηθεί σαν αντικατάστατο του καπνου και του συμβατικού τσιγάρου. Πρέπει να μας προξενεί ανησυχία η Παγκόσμια κίνηση των καπνοβιομηχανιών για εξαγόρα των εταιρίων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όχι να βοηθήσουν τον κόσμο να σταματήσει το κάπνισμα αλλα για να κερδίσουν μεγαλύτρο αριθμό καταναλωτών. Παραδέχονται πως με τη κίνηση τους να κερδίζουν νέαρους  ανθρώπους  θα τους βοηθήσει να βγάζουν περισσότερα χρήματα ειδίκοτερα αν απευθύνονται σε έφηβους που έχουν εθίστει στη ιδέα του καπνίσματος τονίζει ο Μπέρτραντ Ντάουτσενμπεργκ. Τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία από το Κοινοβούλιο της Ευρώπης για το νέο αυτό προϊόν. Επείτα θα υπάρξει περιθώριο δύο χρόνων με σκοπό κάθε κράτο μέλος να λάβει απόφαση ποιούς νόμους θα θεσπίσει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που θα αφορούν το πληθυσμό της χώρας.

Μεγάλος αριθμός ατόμων πιστεύει στην πτωτοποριακή αυτή εφεύρεση και ελπίζει στο να σύνεχίσει να βοήθα την Ευρώπη στην διακοπή του καπνίσματος.

Πηγή: Euronews 

http://gr.euronews.com/2014/01/24/smoking-out-the-facts-of-electronic-cigarettes/

 

Μελέτη για την στεφανιαία μικροκυκλοφορία και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα