Η δημοτικότητα των προϊόντων νικοτίνης όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αυξηθεί παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τα οφέλη τους και την ασφάλεια τους.

Αντίθετα το προϊόν εισπνοής νικοτίνης nicotine inhaler παρόλο που εχεί εγκριθεί από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων που είναι γνωστός ως F.D.A. η χρήση του είναι σπάνια. Κατανοώντας αυτό το παράδοξο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ικονατότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου να θεωρηθεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος.

Μία συγκριτικη μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2012-2013 ανάμεσα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη συσκευή εισπνοής νικοτίνης σχετικά με τα οφέλη τους, τους κινδύνους που κρύβουν, το πόσο πολυ τα χρησιμοποιούν οι καταναλωτές και το ποσοστό που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος αλλά και τον βαθμό της εμπειρίας του καπνίσματος που προσφέρουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 41 καπνιστες 18 ετών και άνω και χρησιμποποιήσαν και τα δύο προϊόντα κάθε τρείς μέρες με τυχαία σειρά αφόυ πρώτα σταματούσαν την χρήση των συσκευών για ένα διάστημα. 38 άτομα έδωσαν στοιχεία που αφορούσαν την χρήση των συσκευών και την εμπειρία τους.

ηλεκτρονικο τσιγαρο ερευνα

Το ερωτηματολόγιο που δόθηκε και συμπληρώθηκε από τους συμμετέχοντες είχε να κάνει με μετρήσεις σχετικά με την ικανοποιήση, την ανταμοιβή και την αποστροφή.

‘Επειτα ρωτήθηκαν οι χρήστες για το ποια από τις δύο συσκευές ήταν πιο χρηστική, την ομοιότητα τους με τα παραδοσιακά τσιγάρα, το πόσο έγιναν αποδεκτές, την εικόνα τους και την αποτελεσματικότητα τους στην διακοπή του καπνισμάτος.

Στο διάστημα χρήσης των δύο συσκευών οι μελετητές κατέγραψαν ταυτόχρονη χρήση παραδοσιακών τσιγάρων από τους χρήστες.

Αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο όσο αφορά την ικανοποίηση που πρόσφερε συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία (13,9 έναντι 6,8) και όσο για την βαθμολογία ανταμοιβής (15,8 έναντι 8,7), σε σύγκριση με την συσκευή εισπνοής νικοτίνης.

Επίσης συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία για την ευκολία του στην χρήση, το πόσο έγινε αποδεκτό αλλά και για την εμφάνιση του.

Το 76% δήλωσε πως θα κάνει χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην προσπάθεια του για διακοπή του καπνίσματος σε σύγκριση με το 24% που θα επέλεγαν τη συσκευή εισπνοής νικοτίνης.

7 από τους 38 χρήστες δηλαδή ποσοστο 18%, που έκαναν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν κάπνισε καθόλου κατά την  περίοδο αποχής, μετά από τρείς ημέρες χρήσης του, σε σύκγριση με το 10% 4 στους 98 χρήστες που έκαναν χρήση της συσκευή εισπνοής νικοτίνης.

Συμπεράσματα της έρευνας

Τα απότελέσματα έδειξαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο  ήταν πιο αποδεκτό πρόσφερε περισσότερη ικανοποίηση και μεγαλύτερη αντίληψη ανάμεσα στους χρήστες σχετικά με τα οφέλη του. Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όμως όσο αυξάνονται οι χρήστες του τόσο μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις του κόσμου για περισσότερες μελέτες σχετικά με τα οφέλη και τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. 

Σε ποιούς απευθύνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο ? Διαβάστε το άρθρο εδώ