Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει χαμηλότερους πιθανούς κινδύνους και προσδιορίζει έναν που μπορεί να αποφευχθεί

Μια νέα μελέτη δημοσιεύετηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Nicotine and Tobacco Research, αξιολογώντας την παρουσία δύο εισπνεόμενων τοξινών  (διακετύλιο και ακετυλο προπιονύλιο) που περιλαμβάνονται στα  υγρά αναπλήρωσης (e-liquids) του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Από τους ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Αθήνας, ελήφθησαν 159 δείγματα υγρών αναπλήρωσης  (όλα με γλυκιά γεύση) από 36 κατασκευαστές και 7 χώρες (6 Ευρωπαϊκές χώρες και των ΗΠΑ), και ελέγχθηκαν για την παρουσία του διακετυλίου και του ακετυλο προπιονύλιου. Αυτές οι δύο χημικές ουσίες είναι συστατικά των αρωματικών υλών, που αν και ασφαλείς για χρήση σε τρόφιμα, έχουν συσχετισθεί με την ανάπτυξη αναπνευστικής δυσλειτουργίας όταν εισπνέονται.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 74,2% των δειγμάτων περιείχαν είτε διακετύλιο ή ακετυλο προπιονύλιο, με περισσότερα δείγματα να περιέχουν διακετύλιο. Τα επίπεδα ήταν κατά μέσο όρο ελαφρώς χαμηλότερα από ό, τι τα σημερινά καθιερωμένα όρια ασφαλείας, αλλά περισσότερα από το 40% των δειγμάτων είχαν υψηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υψηλότερο ποσοστό του διακετύλιου που βρέθηκε ήταν 495 φορές υψηλότερο από τα όρια ασφαλείας, ενώ το ακετυλο προπιονύλιο ήταν 22 φορές υψηλότερο. Τα κανονικά τσιγάρα καπνού περιέχουν και τις δύο αυτές ενώσεις, σε επίπεδα 100 φορές υψηλότερα για το διακετύλιο και 10 φορές υψηλότερα για ακετυλο προπιονύλιο σε σύγκριση με την ημερήσια μέση έκθεση από τη χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου.

 

Στην πλήρης έκθεση της μελέτης, οι ερευνητές εξηγούν ότι το κύριο πρόβλημα που προκαλείται από την έκθεση στο διακετύλιο είναι μια μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας που χαρακτηρίζεται από μια μείωση μιας σπιρομετρικής παραμέτρου (FEV1).

Η αποφρακτική βρογχιολίτιδα (ασθένεια των πνευμόνων) είναι μια σπάνια πάθηση, ακόμη και σε περιπτώσεις έκθεσης σε υψηλά επίπεδα διακετύλιου. Το επίπεδο αποκοπής του κινδύνου, που υπολογίζεται για το όριο ασφαλείας είναι  1 στις 1000 πιθανότητες για μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, που συνδέεται με την δια βίου έκθεση στο διακετύλιο, η οποία αποτελεί μια πολύ συντηρητική εκτίμηση.

Ωστόσο, πολλά δείγματα περιείχαν επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα όρια ασφαλείας. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα τσιγάρα καπνού, όπου αυτές οι χημικές ουσίες παράγονται κατά τη διαδικασία της καύσης του καπνού, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιούνται ως συστατικά. Έτσι, αυτό αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο που μπορεί να αποφευχθεί.

«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική διότι επιβεβαιώνει τους λιγότερους δυνητικούς κινδύνους που έχει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το παραδοσιακό κάπνισμα, αλλά προσδιορίζει επίσης και ένα κίνδυνο που μπορεί να αποφευχθεί», δήλωσε ο κορυφαίος ερευνητής Δρ Φαρσαλινός.

Προσθέτοντας: “Περιμένουμε να δούμε τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους κατασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων,  καταργώντας αυτό το μικρό αλλά περιττό κίνδυνο, καθιστώντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο ασφαλέστερο από ό, τι είναι ήδη σήμερα».

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε αυτή την έρευνα επιλέχθηκαν μόνο γλυκές γεύσεις, επειδή σε αυτές είναι πιο πιθανό να περιέχονται αυτές οι χημικές ουσίες. Έτσι, η συνολική εμφάνιση του διακετυλίου και του ακετυλο προπιονυλίου σε όλους τους τύπους γεύσεων ενδέχεται να είναι χαμηλότερη. Οι ερευνητές δεν προτείνουν την απόσυρση των γεύσεων από την αγορά, αλλά συνιστούν αναλυτική εξέταση των γεύσεων και "αναδιαμόρφωση" εκείνων που περιέχουν διακετύλιο και ακετυλο προπιονύλιο.

Συμπερασματικά, η μελέτη συμβάλει σημαντικά στην διαπίστωση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια λιγότερη επιβλαβής εναλλακτική λύση για το κάπνισμα, ενώ ο εντοπισμός ενός μικρού κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί,  θα ειδοποιήσει τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικού τσιγάρου  να επιλύσει αυτό το ζήτημα μόνιμα και αποτελεσματικά.

Διαβάστε περισσότερες κλινικές έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στον παρακάτω σύνδεσμο

http://casaa.org/Clinical_Research.html

Διαβάστε "Τί Είναι Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο"