Απο το 1962 κι έπειτα, οι επιπτώσεις του συμβατικού καπνίσματος στην ανθρώπινη υγιεία επιβεβαιώθηκαν και το παραδοσιακό τσιγάρο συνδέθηκε με τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια βρογχίτιδα. Το 1964, 2 χρόνια αργότερα, οι πρώτες αντικαπνιστικές καμπάνιες έκαναν την εμφάνιση τους, ενώ το 2010 το κάπνισμα του παραδοσιακού τσιγάρου απαγορεύτηκε δια νόμου σε δημόσιους κλειστούς χώρους.

Παραδόξως, τη στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα Υγιείας συμβουλεύει τους καπνιστές να διακόψουν ή να μειώσουν το κάπνισμα καθώς « 180.000.000 θάνατοι είναι δυνατόν να αποφευχθούν εαν υπάρξει μείωση του καπνίσματος κατα 50% ως το 2020», στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των καπνιστών, με το τσιγάρο να εισέρχεται στη ζωή ατόμων ηλικίας ακόμη και 14 ετών!

Σε μια προσπάθεια συμβολής στο δύσκολο έργο της διακοπής του καπνίσματος, εφευρέθηκαν ποικίλες μέθοδοι.

Ποια είναι όμως τα σύγχρονα φαρμακευτικά σκευάσματα;

     - Αυτοκόλλητα νικοτίνης: Πρόκειται για επιθέματα που ο καπνιστής κολλάει σε κάποιο άτριχο σημείο του σώματος του. Η περιεκτικότητα τους σε νικοτίνη κυμαίνεται μεταξύ των 5 ml, 10 ml και 15 ml, ενώ η χρήση τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6-8 εβδομάδες. Συνίσταται ιατρική συμβουλή.

     - Τσίχλες νικοτίνης: Πρόκειται για τσίχλες που περιέχουν νικοτίνη σε δόσεις των 2mg και των 4mg . Η χρήση τους συνίσταται για διάρκεια που δεν ξεπερνά τους 2 μήνες. Με το μάσημα της τσίχλας απελευθερώνεται νικοτίνη, για περίπου 30'', η οποία απορροφάται απο το βλεννογόνο του στόματος. Η ιατρική καθοδήγηση είναι απαραίτητη.

     - Ρινικό σπρέι νικοτίνης: Διαμέσου ενός δοσιμετρικού σκευάσματος η νικοτίνη απελευθερώνεται γρήγορα στο βλεννογόνο της μύτης και απο εκεί περνάει κατευθείαν στο αίμα. Δε συνίσταται σε άτομα με αλλεργίες, άσθμα, παραρινοκολπίτιδες ή χρόνιες ρινίτιδες. Η χρήση του πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού και να μην ξεπερνάει τις 8 εβδομάδες.

     - Φαρμακευτική Αγωγή: Δυο είδη φαρμάκων, σε μορφή δισκίων, χορηγούνται για τη διακοπή του καπνίσματος. Διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.

     α. Βουπροπιόνη: Ήπιο αντικαταθλιπτικό. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως τέτοιο, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε οτι προκαλεί απέχθεια για το τσιγάρο.

     β. Βαρεκικλίνη « Champix »: Φαρμακευτικό σκεύασμα που προορίζεται ειδικά για τη διακοπή του καπνίσματος. Κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας και εκτιμάται να έχει ήπιες παρενέργειες.

     - Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί αρκετά νέο προϊόν στην παγκόσμια αγορά, με την εμφάνιση του να χρονολογείται στο 2007. Αν και δεν καταττάσεται στην κατηγορία των ιατρικών μεθόδων διακοπής του καπνίσματος, οι μέχρι τώρα μελέτες θέλουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος που δύναται να μειώσει ή ακόμα και να αντικαταστήσει εντελώς το κάπνισμα των παραδοσιακών τσιγάρων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για προσομοίωση του παραδοσιακού τσιγάρου χωρίς όμως την παρουσία των βλαβερών συστατικών του παραδοσιακού καπνού. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί με ατμοποιητή, μπαταρία και υγρό αναπλήρωσης με ελάχιστη ή καθόλου νικοτίνη, σε ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων.

     - Εναλλακτικές μέθοδοι: Για τη διακοπή του καπνίσματος χρησιμοποιούνται και μέθοδοι όπως ο βελονισμός, η ύπνωση και η οποιοπαθητική.

Ηλεκτρονικο Τσιγαρο

Έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το Σεπτέμβριο του 2013, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας της Βαρκελώνης τα αποτελέσματα συγκριτικής μελέτης μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μία νέα μορφή αντικατάστασης του παραδοσιακού τσιγάρου, με τα τσιρότα νικοτίνης, μία δοκιμασμένη αντικαπνιστική μέθοδος.

Μία ομάδα ερευνητών απο το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και υπεύθυνο καθηγητή τον Chris Bullen, παρακολούθησαν επι 6 μήνες 657 καπνιστές τους οποίους διέκριναν σε 3 ξεχωριστές ομάδες. Η πρώτη κατηγορία χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά τσιγάρα, η δεύτερη κατηγορία χρησιμοποίησε τσιρότα νικοτίνης και η τρίτη κατηγορία χρησιμοποίησε εικονικά ηλεκτρονικά τσιγάρα (placebo).

Τα αποτελέσματα έδειξαν τον 1 στους 20 καπνιστές (5,7%) να σταματά το κάπνισμα. Ανα ομάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας συγκέντρωσε αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου (7,3%), ακολούθησε η ομάδα που χρησιμοποίησε τα τσιρότα νικοτίνης (5,8%), ενώ τελευταία ήρθε η ομάδα με τα placebo σε ποσοστό 4,1%.

Απο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου ενθαρρυντικά αφου κατάφεραν να μειώσουν το κάπνισμα. Τεράστια επιτυχία σημείωσε κι αυτή τη φορά η ομάδα με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστό που έφτασε το 57%, ενώ μικρότερη ήταν η μείωση του καπνίσματος στην ομάδα των τσιρότων (41%).

Ο Bullen δήλωσε οτι η νέα μελέτη δείχνει πως «ενω δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα τσιρότα νικοτίνης οσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους για τη διακοπή του καπνίσματος έπειτα απο 6 μήνες χρήσης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συμβάλλουν πιο απoτελεσματικά στη μείωση του». Επεσήμανε επιπλέον, οτι οι καπνιστές εμφανίζονται πιο ευνοϊκά προδιαθετιμένοι απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, γεγονός που τους ωθεί να τα συστήνουν σε τρίτους με περισσότερη ευκολία.

Τέλος, οι ερευνητές δε βρήκαν καμία διαφορά στα ποσοστά εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών, γεγονός που υποδηλώνει οτι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συγκρίσιμα με τα επιθέματα νικοτίνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Στο κατάστημα Ηλεκτρονικό Τσιγάρο IVAPOR φροντίζουμε πάντα να έχουμε ποιοτικά ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης.

 

Διαβάστε επίσης και νέα έρευνα για την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων